Cholesterolová lež

12.07.2010 21:23

Cholesterolová lež

Dwight Lundell MD
<https://www.totalhealthbreakthroughs.com/author/dwight-lundell-md/>

My lékaři se vším naším vzděláním, znalostmi a autoritou si často rozvineme
dosti velké ego, které nám ztěžuje přiznat, že jsme se mýlili. Takže tady to je.
Otevřeně přiznávám, že jsem se mýlil. Jako kardiochirurg s pětadvaceti lety
praxe jsem vykonal více než 5000 operací srdce, a dnes přišel den, abych
napravil svůj omyl lékařskými a vědeckými fakty.

Mnoho let jsem praktikoval s dalšími prominentními chirurgy označovanými za
"tvůrce veřejného mínění". Bombardováni vědeckou literaturou, neustále na
seminářích, jsme my tvůrci veřejného mínění trvali na tom, že onemocnění srdce
je jednoduchým důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků na snižování cholesterolu v
krvi a diety s velmi nízkým obsahem tuků. Pochopitelně jsme trvali na tom, že
taková dieta sníží hladinu cholesterolu a výskyt onemocnění srdce. Odchýlení se
od těchto doporučení bylo považováno za kacířství a mohlo dokonce vést k
žalobě.

Nefunguje to!

Tato doporučení již nejsou vědecky ani morálně obhajitelná. Před několika lety
bylo zjištěno, že skutečným důvodem onemocnění srdce jsou záněty stěn tepen, a
toto zjištění vede pomalu ke změně způsobů, jakým budou onemocnění srdce a další
chronické nemoci léčeny.

Dlouho zavedená dietární doporučení vytvořila epidemii obezity a cukrovky,
jejichž následky poráží úmrtností, lidským utrpením a ekonomickými následky
jakoukoliv epidemii moru v historii.

Ačkoliv 25% lidí bere drahé statiny, a ačkoliv jsme snížili množství tuku v
potravě, tento rok zemře na onemocnění srdce více Američanů než kdykoliv dříve.


Statistici z American Heart Association ukazují, že 75 miliónů Američanů trpí
onemocněním srdce, 20 miliónů má cukrovku, a 57 miliónů je jí ohroženo. Tyto
nemoci postihují stále mladší a mladší lidi ve stále větším a větším množství.

Jednoduše řečeno, pokud by nebyly v těle přítomny záněty, není možné, aby se na
stěnách tepen usazoval cholesterol a způsoboval onemocnění srdce a mrtvice. Bez
zánětů by se cholesterol pohyboval volně tělem, jak to příroda zamýšlela. Jsou
to záněty, kvůli kterým se cholesterol usazuje.

Zánět není nic komplikovaného - je to jednoduše přirozená obrana těla před
nepřáteli, jako jsou bakterie, toxiny nebo viry. Zánět je dokonalý ve své funkci
ochrany těla před těmito bakteriálními a virovými vetřelci. Nicméně pokud tělo
neustále vystavujeme zraněním toxiny nebo potravou, k jejímuž příjmu není
uzpůsobeno, dojde k něčemu, čemu se říká chronický zánět. Chronický zánět je
přesně tak škodlivý, jako je akutní zánět prospěšný.

Který rozumný člověk by se vědomně vystavoval potravinám a jiným látkám, o
kterých ví, že poškozují jeho tělo? Dobře, možná kuřáci, ale ti se k tomu
alespoň rozhodli dobrovolně.

My ostatní jsme se jednoduše drželi doporučené stravy, která obsahuje nízké
množství tuků a vysoké množství polynesaturovaných olejů a sacharidů, aniž
bychom věděli, že neustále poškozujeme své tepny. Toto opakované poškozování
vede ke vzniku chronických zánětů, které vedou k onemocnění srdce, mrtvicím,
cukrovce a obezitě. Ještě jednou to zopakuji. Poranění a záněty našich tepen
jsou způsobovány nízkotučnou dietou, která nám byla po léta doporučována
zdravotní vědou.

Co je největším viníkem chronických zánětů? To je jednoduché, je jím přebytek
jednoduchých vysoce zpracovaných sacharidů (cukr, mouka a všechny produkty,
které jsou z nich vyrobeny) a nadměrná konzumace omega-6 rostlinných olejů, jako
jsou sójový, kukuřičný a slunečnicový, které se nachází v mnoha zpracovaných
potravinách.

Představte si na chvíli, že drsným kartáčem opakovaně přejíždíte přes svojí
kůži, dokud nezčervená a nezačne takřka krvácet. Řekněme, že to budete dělat
několikrát denně po dobu pěti let. Pokud dokážete snášet bolestivé kartáčování,
budete mít nakonec na kůži krvácející, oteklou infikovanou oblast, jejíž stav se
bude s každým dalším kartáčováním zhoršovat. To je dobrý způsob, jak si
představit proces zánětu, který může právě teď probíhat ve vašem těle.

Bez ohledu na to, kde k zánětu dojde, jestli uvnitř nebo na povrchu vašeho těla,
jde vždy o totéž. Nahlédl jsem do tisíců a tisíců tepen. Nemocná tepna vypadá,
jako by někdo vzal kartáč a opakovaně rozdíral její stěny. Několikrát denně
vytvářejí potraviny, které jíme, malá zranění, na něž naše tělo opakovaně
odpovídá tvorbou zánětů.

Ačkoliv máme rádi sladkou chuť koblihy, naše tělo na ní odpovídá poplachem, jako
by dorazil nepřítel vyhlašující válku. Potraviny plné cukru a jednoduchých
sacharidů, nebo zpracované s omega-6 oleji, aby vydržely déle v regálech
supermarketů, jsou již dlouhou dobu základem naší stravy. Tyto potraviny pomalu
každého otravují.

Jak vede snězení obyčejné koblihy ke tvorbě zánětu a nemoci?

Představte si, že vylijete na svojí klávesnici sladký sirup, a získáte představu
o tom, co se stane ve vašich buňkách. Když sníme jednoduché sacharidy jako cukr,
hladina cukru v krvi rychle vzroste. V odpovědi na to začne naše slinivka
vylučovat inzulín, aby tento cukr přesunul do buněk, kde bude uskladněn jako
zásoba energie. Pokud jsou buňky plné a další glukózu nepotřebují, odmítnou jí.

Pokud vaše plné buňky extra glukózu odmítnou, hladina cukru v krvi roste, což
vede k další produkci inzulínu, a cukr je proměněn na tuk a uskladněn v tukových
tkáních.

Co má toto všechno společného se záněty? Hladina cukru v krvi je udržována ve
velmi úzkém rozsahu. Nadbytečné molekuly cukru se totiž navazují na různé
bílkoviny, které poté poškozují stěny tepen. Tato opakovaná poškození vedou k
tvorbě zánětů. Když si několikrát denně zvednete hladinu cukru v krvi, je to
stejné, jako byste si rozdírali vnitřky vašich citlivých tepen.

I když to nevidíte, buďte si jistí, že k tomu dochází. Během pětadvaceti let
jsem viděl více než 5000 pacientů, kteří měli všichni jedno společné - záněty ve
svých tepnách.

Vraťme se zpět ke koblize. Tato nevinně vypadající dobrota obsahuje nejen cukr,
ale byla také upečena v jednom z mnoha omega-6 olejů, například v sójovém.
Brambůrky a hranolky jsou pečeny v sójovém oleji. Zpracované potraviny jsou
vyráběny s omega-6 oleji, aby se prodloužila jejich životnost v supermarketech.
Ačkoliv patří omega-6 oleje mezi esenciální - jsou součástí každé buněčné stěny,
která kontroluje výměnu látek mezi vnitřkem buňky a okolím - musí být
konzumovány ve správném poměru k omega-3 olejům.

Pokud se tato rovnováha posume ve prospěch přílišné konzumace omega-6 olejů,
buněčné membrány produkují chemikálie zvané cytokiny, které přímo způsobují
záněty. Dnešní strava obsahuje extrémní nepoměr mezi těmito oleji. Nerovnováha
se pohybuje mezi 15:1 až ke 30:1 ve prospěch omega-6. To znamená obrovské
množství cytokinů způsobujících záněty. Optimální a zdravý poměr by měl být
3:1.

Aby to bylo ještě horší, nadbytečná váha, kterou sebou díky těmto podravinám
nosíte, vede ke tvorbě přeplněných tukových buněk, které produkují velké
množství prozánětlivých chemikálií, které zhoršují poškození způsobená vysokou
hladinou cukru v krvi. Proces, který začal koblihou, se promění v začarovaný
kruh, který vede k onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nakonec
Alzheimerově nemoci.

Nelze utéct před skutečností, že čím více konzumujeme připravených a
zpracovaných potravin, tím více si každý den přidáváme k zánětům. Lidské tělo
nebylo navrženo ke zpracování potravin plných cukrů a omega-6 olejů.

Existuje pouze jediný způsob, jakým lze záněty odstranit, a tím je návrat k
potravinám bližším k jejich přírodnímu stavu. K budování svaloviny potřebujete
jíst více bílkovin. Vybírejte si sacharidy, které jsou velmi komplexní, jako
například ovoce a zeleninu. Omezte nebo eliminujte zánětlivé omega-6 oleje jako
kukuřičný a sójový, a zpracované potraviny, které je obsahují. Jedna lžíce
kukuřičného oleje obsahuje 7,280 miligramu omega-6. Sójový ho obsahuje 6,940 mg.
Používejte místo nich olivový olej nebo máslo vyrobené z mléka krav živených
trávou.

Živočišné tuky obsahují méně než 20% omega-6 a jsou mnohem méně zánětlivé než
údajně zdravé rostlinné oleje. Zapomeňte na "vědecká fakta", která vám byla po
dlouhou dobu vtloukána do hlavy. Vědecká fakta, podle kterých saturované
rostlinné tuky způsobují onemocnění srdce ve skutečnosti neexistují. Vědecká
fakta, podle kterých zvyšují saturované tuky hladinu cholesterolu v krvi jsou
také velmi slabá. A protože víme, že cholesterol není příčinou onemocnění srdce,
jsou dnes obavy ze saturovaných tuků ještě absurdnější.

Cholesterolová teorie vedla k beztučným nebo nízkotučným doporučením, která dále
vedla ke vzniku potravin, které nyní způsobují epidemii zánětů. Medicína udělala
obrovskou chybu, když doporučovala lidem, aby se vyhýbali saturovaných tukům a
upřednostňovali potraviny s vysokým obsahem omega-6 olejů. Nyní máme epidemii
zánětů tepen, která vede k onemocněním srdce a dalším tichým zabijákům.

Co můžete udělat je dát přednost skutečným potravinám, které jedla vaše babička,
a vyhnout se těm, které nosí vaše matka z regálů supermarketu plných
zpracovaných potravin. Eliminací zánětlivých potravin a přidáním esenciálních
živin z nezpracovaných potravin můžete odstranit poškození vašich tepen
způsobené dnešní typickou stravou.





Zpět